Presentació

En aquest volum de Joies descobrireu obres que us sorprendran. Els mateixos catalans no som prou conscients del valor de l’art del nostre país durant aquests segles, ni de la bellesa, sovint espectacular, que igualment pot exhibir.

Llegint-lo sabreu que durant aquest període es van construir les catedrals de Palma i de Tortosa; el castell de Torredembarra; el Palau Bofarull de Reus; el Laberint d’Horta, la Llotja i el mercat de Sant Antoni de Barcelona; el Palau del Marquès de Dosaigües de València, i els retaules d’Arenys de Mar i Cadaqués. I que, a més, Damià Campeny va esculpir la fantàstica Lucrècia o que Marià Fortuny va pintar La vicaria.

Aquest nou llibre de la col·lecció Joies reuneix una antologia d’edificis, retaules i conjunts artístics, compresos entre el segle XVI i mitjan segle XIX, dels territoris de parla catalana: des del 1507, amb la catedral de València, fins al 1887, amb la catedral de Barcelona.

Catalunya va generar un barroc de considerable densitat i intensitat, que va arrelar amb molta força en els hàbits constructius del país. Més cap aquí, amb el triomf de l’academicisme uniformador arreu d’Europa, Catalunya també va generar -especialment en l’escultura– algunes figures capaces de comparar-se amb els millors exponents del neoclassicisme forà.

L’art d’aquests segles té una plasticitat, un dinamisme i una riquesa exuberants que el fan molt fotogènic. El fet de mostrar aquesta antologia pot constituir una gran sorpresa per al públic, que ignora la qualitat de l’art d’un període que en altres èpoques, abusivament, havia estat etiquetat de decadència.

Tot aquest art l’hem menystingut durant molt de temps, però quan en mostrem exemples destacats i els reunim ens adonem que no van ser quatre segles de buidor, sinó la continuïtat necessària per reprendre el vol.

És l’expressió d’una època que ha quedat eclipsada; pel davant, per un gòtic magnífic, i pel darrere, per un modernisme extraordinari. Però el barroc –i els estils immediatament anteriors i immediatament posteriors- és també l’expressió d’una època molt important de la història del país.

Joies del barroc català · Del Renaixement i del Vuit-cents

Sol·liciteu més informació

Fitxa tècnica

  • Enquadernació: Relligat en pell
  • Pàgines: 456
456
Pàgines
;
Vols rebre el nostre butlletí?