Presentació

L’art de la joia catalana és projecte d’Enciclopèdia Art format per:

Un estoig folrat amb tela Xian daurada i tela negra Brillianta de Winter & Company, estampat amb ornaments d’inspiració modernista.

El llibre Joieria i orfebreria catalanes, 1852-1939, escrit per la historiadora de l’art Pilar Vélez.

Una d’aquestes joies:

  • Un anell, unes arracades o un penjoll fermall Masriera, d’una sèrie única, limitada i numerada.
  • Un anell Menorca Bagués d’or blanc de 18 quirats amb 26 diamants talla brillant d’un pes total de 0,15 quirats.
  • Un anell solitari Bagués, or blanc de 18 quirats amb un diamant talla brillant de 0.05 quirats.

L’autora és la doctora Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona. Amb més de vint llibres publicats, és una de les principals especialistes en joieria i orfebreria catalanes.

Sol·liciteu més informació

Característiques del llibre

Joieria i orfebreria catalanes, 1852-1939 és un estudi que explica el procés pel qual l’antiga activitat gremial de la joieria i l’orfebreria catalanes esdevingueren una activitat moderna, tant des del punt de vista industrial com artístic, i assoliren la mateixa consideració que les belles arts.

L’autora és la doctora Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona. Amb més de vint llibres publicats, és una de les principals especialistes en joieria i orfebreria catalanes.

En aquest procés, que transita pel Modernisme, el Noucentisme, la modernitat Déco i l’Avantguarda destacaren diversos noms propis i, molt especialment, el de Lluís Masriera.

 

1852-1939

Característiques de les joies Masriera

Les joies d’aquest projecte formen part d’una sèrie única de Masriera, limitada i numerada, de 200 peces i van acompanyades del corresponent certificat Masriera. El número d’identificació, gravat amb làser a la joia, en corrobora la seva autenticitat. El comprador de L’art de la joia catalana podrà triar quina peça de les següents vol:

  • Arracades d’or de 18 quirats amb ametistes, diamants i esmalt al foc plique-à-jour. Representen, de manera sintètica, l’univers floral Masriera.
  • Anell d’or de 18 quirats amb diamant, ametista i esmalt al foc. Representa, de manera sintètica, l’univers floral Masriera.
  • Penjoll fermall d’or de 18 quirats amb diamants, ametista, esmalt al foc i perla. Representa una figura femenina acaronant una flor. Els esmalts s’han aplicat mitjançant tècniques com el plique-à-jour, que confereix un genuí efecte vitrall a la joia, i la basse-taille, que, amb un acabat vellutat, dóna joc a les transparències sobre l’or.

Totes les joies van acompanyades del característic certificat Masriera, que n’acredita l’autenticitat. Inclou una fotografia de la peça i el número d’identificació que cada obra Masriera porta gravat.

Masriera és la màxima expressió de la joieria modernista catalana i una de les marques de joieria més antigues d’Europa. Lluís Masriera, un dels membres d’aquesta nissaga, fou exponent de la figura de l’artista global. Conreador de diverses arts, amb vocació europea i d’una gran sensibilitat plàstica i qualitat tècnica, esdevingué el referent de la joia d’art al nostre país. Té la seva botiga principal als baixos de la Casa Amatller, al número 41 del passeig de Gràcia, però també distribueix les seves joies des de Nova York, Tòquio i Pequín.

Masriera

Característiques de les joies Bagués

L’Estoig conté el llibre JOIERIA I ORFEBRERIA CATALANES, 1852-1939, escrit per Pilar Vélez, i un anell Bagués dissenyat exclusivament per a Enciclopèdia de les següents característiques:

  • Un Solitari Bagués en or blanc de 18 quirats amb un diamant talla brillant de 0.05 quirats.
  • O un Menorca Bagués en or blanc de 18 quirats amb 26 diamants talla brillant d’un pes total de 0,15 quirats.

La firma Bagués ha esdevingut el símbol de la joieria catalana d’alta gamma. Iniciada ara fa cent anys per Josep Bagués i Bagués, i instal·lada des de l’any 1950 en els baixos de la Casa Amatller. Des de 1969, els Bagués són propietaris també de la firma Masriera, amb la que signen les seves joies d’inspiració modernista. Si Masriera representa el classicisme de la joiera catalana, Bagués és sinònim de disseny i contemporaneïtat

 

 

Bagués
;
Núvol: "Pilar Vélez, quan les joies ens expliquen la història"
18/11/2017
El País: "L’edat d’or de la joieria catalana"
08/11/2017
El Punt Avui: "Una joia de llibre"
28/10/2017
Ara: "El llegat ric i plural de la joieria catalana"
07/11/2017

Vols rebre el nostre butlletí?