Presentació

Aquest volum de la col·lecció ‘Cartells catalans’ està dedicat a cartells del món de l’art i la cultura, principalment a la literatura i la música. Junt amb el volum anterior, dedicat al món de l’espectacle, és una bona recopilació dels cartells culturals de Catalunya.

El llibre recull una mostra representativa de cartells publicats des de la darrera dècada del segle xix fins a la primera del xxi. La selecció s’inicia amb un cartell de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, realitzat aquell mateix any, i s’acaba amb un de Frederic Amat, elaborat el 2018.

En el cartellisme han participat els autors més destacats de les arts plàstiques catalanes. Hi trobem artistes consagrats, com Ramon Casas, Antoni Clavé, Antoni Tàpies o Joan Miró; dibuixants, com Cesc, Lola Anglada o Joan Junceda, i poetes, com Joan Brossa.

Quant a les activitats, es diversifiquen enormement: exposicions d’escultura, concursos de pintura, promoció de llibres, cobertes de revistes i llibres, festivals de música i poesia, promoció d’exposicions, etc.

Majoritàriament es conserven en institucions com la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Biblioteca del Pavelló de la República, el Museu del Disseny, etc. La selecció es completa amb cartells conservats en arxius particulars, com ara la Col·lecció Rovira i la Col·lecció Marc Martí.

Més d’un segle de cartells ens revelen la importància que tenien com a instrument de propaganda, però cal tenir present que van més enllà d’anunciar actes. Són l’expressió testimonial de diferents èpoques, tant des del punt de vista artístic com social.

Cartells catalans: Art, literatura i música 1888-2018

Sol·liciteu més informació

Característiques

  • Pàgines: 376
  • Format: 32 cm x 42 cm
  • Volum relligat i estoig en pel
  • Cartells: 170

Cada cartell va acompanyat d’una fitxa tècnica que reuneix les dades que se’n coneixen: autor, data, mides i taller d’arts gràfiques.

376
Pàgines

Direcció

  • Santi Barjau: doctor en Història de l’art per la Universitat de Barcelona
  • Roser Pintó Fàbregas: directora de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya
;

Vols rebre el nostre butlletí?