Biografia

Joan Miró neix a Barcelona el 1893, però els seus paisatges emocionals, els que el formaran com a persona i artista, són sobretot Mont-roig, París, Mallorca i més tard Nova York i el Japó. Morí a Palma de Mallorca el 25 de desembre de 1983.

El 1911, una llarga temporada passada a la casa familiar de Mont-roig del Camp per refer-se d’una malaltia orientà definitivament la seva vocació. Segons ell, Mont-roig —la terra on arrelar-se i trepitjar fort— i Mallorca —el cel i les constel·lacions per a construir el seu somni— són els dos pols de la seva inspiració.

Mont-roig, una petita població de la comarca del Baix Camp, serà el contrapunt de l’agitació intel·lectual que viu a París als anys vint al costat dels poetes surrealistes, i de l’estímul de l’expressionisme abstracte que descobreix a Nova York als anys quaranta.

Més endavant, en plena Segona Guerra Mundial, Joan Miró deixarà l’exili a França i s’instal·larà a Palma de Mallorca, espai de refugi i de treball, on el seu amic Josep Lluís Sert dissenyarà el taller que sempre havia somiat.

Miró fugí de l’academicisme, a la cerca constant d’una obra global i pura, no adscrita a cap moviment determinat. Contingut en les maneres i en les manifestacions públiques, és a través del fet plàstic on Joan Miró mostra la seva rebel·lia i una gran sensibilitat pels esdeveniments polítics i socials que l’envolten. Aquest contrast de forces és el que el portarà a crear un llenguatge únic i personalíssim que el situa com un dels artistes més influents del segle XX.

El reconeixement de la seva obra fou ja definitiu des dels anys seixanta i setanta, i des d’aleshores les exposicions retrospectives i d’homenatge se succeeixen ininterrompudament. Les imatges mironianes han esdevingut un dels elements més representatius de la realitat catalana i se n’han convertit en una de les icones més destacades.

(RG)

1893-1983
Barcelona – Palma
Vols rebre el nostre butlletí?