Presentació

Aquest volum de la col·lecció Cartells catalans és dedicat a l’espectacle, principalment al teatre i l’òpera. Recull una mostra representativa de cartells publicats des de la darrera dècada del segle XIX fins a la primera del XXI. La selecció s’inicia amb un cartell del Circo Ecuestre, realitzat el 1890, i s’acaba amb un de Jaume Plensa, per a l’Institut del Teatre, elaborat el 2013.

Majoritàriament es conserven al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre de Barcelona (MAE). La selecció es completa amb cartells conservats en altres institucions, com la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, l’Arxiu de la Societat del Liceu i el Centre de Documentació de l’Orfeó Català, entre altres institucions.

Els cartells van més enllà d’anunciar actes. Són l’expressió testimonial de diferents èpoques, tant des del punt de vista artístic com social. Alguns cartells formen part de la nostra memòria històrica; d’altres, han perdut el seu potencial comunicatiu, i uns quants han guanyat força amb el pas del temps.

Més d’un segle de cartells ens revelen la importància que tenien com a instrument de propaganda. Manifesten, des del punt de vista visual, l’evolució gràfica i estètica, els gustos i les modes; i, des del punt de vista formal, són un recull de la cultura que es consumia a Catalunya.

Cartells catalans · Òpera, teatre i espectacles 1890-2015

Sol·liciteu més informació

Característiques

Direcció: Santi Barjau, doctor en Història de l’art per la Universitat de Barcelona

  • Pàgines: 376
  • Format: 32 cm x 42 cm
  • Volum relligat i estoig en pell
  • Cartells: 170

Cada cartell va acompanyat d’una fitxa tècnica que reuneix les dades que se’n coneixen: autor, data, mides i taller d’arts gràfiques.

376
Pàgines
;
Nació Digital: "Els cartells, preciosos contenidors d'història"
07/06/2018
TV3: "L'Enciclopèdia Catalana recull en un volum de gran format 125 anys de cartells d'espectacles"
29/05/2018
Vilaweb: "L’Enciclopèdia Catalana recull en un volum de gran format 125 anys de cartells d’espectacles"
29/05/2018
Aldia.cat: "El llibre 'Cartells catalans' recull 170 exemples de cinc etapes del cartellisme d'espectacle"
29/05/2018
Vols rebre el nostre butlletí?