Biografia

El pintor, dibuixant, gravador, escultor i ceramista Pablo Ruiz Picasso va néixer a Màlaga el 25 d’octubre de 1881 i morí a Mougins (Provença) el 8 d’abril de 1973.

Considerat un dels més grans artistes de segle XX, va participar des de la gènesi de molts moviments artístics que es van propagar pel món i van exercir una gran influència en altres grans artistes del seu temps. Junt amb Georges Braque i Juan Gris, va ser el creador del moviment cubista.

Incansable i prolífic, va pintar més de dues mil obres actualment presents en museus i col·leccions de tot Europa i del món. A més, va abordar altres gèneres com el dibuix, el gravat, la il·lustració de llibres, l’escultura, la ceràmica i el disseny d’escenografia i vestuari per a muntatges teatrals.

En l’aspecte polític, Picasso es declarava pacifista i comunista. Va ser membre de el Partit Comunista Francès fins a la seva mort, als 91 anys. Està enterrat al parc de el castell de Vauvenargues (Bouches-du-Rhone).

Els seus primers dibuixos daten del 1891, any que la família es traslladà a la Corunya. El 1895 retornà a Màlaga i, a la tardor, s’establí a Barcelona i ingressà a Llotja. La seva obra La Primera Comunió figurà a l’Exposició de Belles Arts del 1896.

Passà el curs 1897-98 a Madrid. De nou a Barcelona, anà a Horta de Sant Joan (Terra Alta) amb el seu amic Manuel Pallarès. Geni innat per definició, que aflora a tretze anys, la seva aventura estètica, fins el 1907 inclòs, no pot explicar-se bé sense la influència catalana.

Tingué després, a Barcelona, tallers amb Josep Cardona, al carrer d’Escudellers Blancs, i amb Carles Casagemas, a la Riera de Sant Joan. Freqüentà Els Quatre Gats, on exposà el 1900, i a la tardor anà a París. A París, a la primavera del 1907, pintà Les senyoretes del carrer d’Avinyó, que obre les portes del cubisme. Segurament la revolució cubista, d’arrel cézanniana, és la més important de les seves descobertes i plana, en forma més o menys velada, en les seves aventures posteriors i en una gran part de l’art modern.

La seva figura sintetitza l’aventura plàstica de l’art modern: realisme, fauvisme, expressionisme, cubisme, abstracció i surrealisme. No sols és l’artista més divers de tota la història de l’art —una quarantena d’èpoques ben definides es poden rastrejar en la seva obra—, sinó tal volta el més prolífic: poden comptabilitzar-se, provisionalment, unes trenta-cinc mil obres.

D’aquesta vasta producció, dispersa pel món, hi ha mostres abundoses al Museu Picasso de Barcelona, al Museu Picasso d’Antíbol, al Museum of Modern Art i al Metropolitan Museum de Nova York, a la National Gallery of Art de Washington, al Museu Puškin de Moscou i al Musée Picasso de París.

(RG)

1881 – 1973
Màlaga – Mougins, Provença
Vols rebre el nostre butlletí?