Biografia

Va cursar estudis primaris a l’escola parroquial del seu poble. A catorze anys comença a treballar al despatx d’una fàbrica de filatura de cotó. Hi treballarà prop de trenta anys, fins que el 1973 una esclerosi múltiple l’obliga a deixar la feina i el converteix en un pensionista de gran invalidesa. Abans, als dinou anys, havia patit una greu tuberculosi pulmonar. Casat dues vegades, té dos fills del primer matrimoni.

Ha publicat més de trenta llibres, la major part de poesia. Té però, editats un volum de narracions, dos llibres de ‘memòries novel·lades’ i un de correspondència amb el poeta Joan Vinyoli. Actualment la seva Obra Poètica és en curs d’edició a la col·lecció ‘Clàssics Catalans del segle XX’ d’edicions 62. En volums personals o en antologies, la seva poesia ha estat traduïda, entre d’altres llengües, a l’espanyol, portuguès, alemany, anglès, italià, flamenc, eslovè, búlgar, rus, japonès, etc., i també, en el cas excepcional d’un poema encarregat per la UNESCO, al xinès, a l’àrab, i a l’esperanto.

Ha traduït una vintena de llibres, principalment del francès, amb esporàdiques incursions a l’espanyol i l’italià. Alguns dels autors els llibres dels quals ha traduït són: Neruda, Saint-Exupéry, Apollinaire, Flaubert, Zola, Racine, Huysmans, Gianni Rodari, etc..

Entre d’altres, ha obtingut el Premi Óssa Menor, el Fastenrath, el ‘Premio de la Crítica’, el Salvador Espriu, el Ciutat de Barcelona (en traducció primer i en poesia després), el ‘Nosside’ internacional a la Vall d’Aosta, etc.. El 1991 se li va atorgar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Té la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts 1992 per part del Ministeri de Cultura de l’estat espanyol. També el Premi Nacional de LiteraTura (1998) i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1999).

1929-2003
Roda de Ter – Vic
Vols rebre el nostre butlletí?